Agentul economic care face obiectul actualei propuneri de proiect, Centrul IT pentru Știință și Tehnologie SRL (CITST) este un IMM orientat spre cercetare și dezvoltare de produse innovatoare. Scopul companiei este acela de a investiga probleme ale agenților economici și tehnologiile ITC de ultimă oră care pot fi folosite pentru soluționarea acestora, și de a propune soluții cost-effective și cu timp redus de implementare.
Compania a fost înființată în 2007 și, de la creare și până în prezent, a dezvoltat soluții inovative de IT în domeniul Ambient Assisted Living, Internet of Things, și a participat în mai multe proiecte naționale și internaționale, printre care și proiecte în care UPB a făcut parte din consorțiu, având astfel o bună practică de colaborare cu colectivul actualei propuneri.
Principalul obiectiv al proiectului este proiectarea și implementarea unei platforme pentru realizarea integrată a planificării sarcinilor roboților existenți la agentul economic, comanda execuției planurilor definite și monitorizarea acțiunilor acestor roboți. Activitatea unui robot, pe baza acestei platforme, trebuie să fie ușor configurabilă la nivelul scopurilor de realizat ca o compunere de comportamente de bază (goal level programming based on simple behaviors). O astfel de platformă va permite personalizarea facilă a programului robotului dar și crearea unui comportament adaptiv la anumite condiții neprevăzute.
CITST vrea să exploateze mai bine tehnologia robotică disponibilă în companie (Tiago și, în viitor, Pepper) oferind-o ca serviciu (închiriere, leasing) pentru potențialii clienți.
Scenariile de utilizare avute în vedere se referă la promovare de produse și/sau asistență în locuri publice: centre comerciale, muzee, banci, expoziții. Astfel, pentru o anumită companie care dorește sa promoveze un produs sau o clasă de produse sau pentru o companie care dorește să asigure un asistent robotizat clienților, CITST va personaliza acțiunile robotului pentru sarcina sau sarcinile dorite și va închiria robotul astfel personalizat acestei companii. Se presupune ca o astfel de prezență într-un centru comercial, târg expozițional sau expoziție va fi un element puternic de atracție.
Proiectul este realizat de membrii laboratorului Roboți umanoizi și drone din centrul de cercetare PRECIS (Centrul de cercetare pentru produse, procese şi servicii inovative inteligente), parte a grupului AIMAS (Artificial Intelligence and Multi-Agent Systems) din cadrul Departamentului de Calculatoare al Facultății de Automatică și Calculatoare a UPB.